Borsa Nedir ?

30 Aralık 2013 Pazartesi Borsa belirli kurallara göre talep gören mallar için organize edilmiş piyasaya verilen isimdir. Örneğin menkul kıymetler (değerli evraklar) ile (örnek olarak hisse senetleri, borçlar) dövizler, belirli mallar (Ör. Metaller ve diğer hammaddeler) yada türev hesaplamalar ile alınır satılabilir. Borsa arz-talep doğrusunda komisyoncunun aracılık yapması ile piyasa şartlarıyla birlikte işler ve fiyatların (kurların) resmi olarak belirlenmesiyle dengelenir. Alınıp satılan malların bedellerinin veya kurların belirlenmesi arz ve talep üzerine düzenlenir. Borsaların kendine özgü kuralları ve standartları bulunmaktadır.

Hisse senedi  bono ve tahviller genelde menkul kıymetler borsasının içersinde ticareti yapıldığı halde, döviz ticareti için döviz borsaları (foreign exchange market) yada mal ticareti için emtia borsaları (commodity exchange) mevcuttur.

Ana trendin yönü yükselme ise “boğa eğilimi” düşüş ise “ayı eğilimi” denilir. Ayılar hep borsa düşerken alım yaparlar, yükselişte uykuda beklerler. Boğalar da yükselirken saldırır alım yaparlar.

Borsa Adının Kökeni

Borsa adının meydana gelişi çok tartışmalıdır. Bu durum ile ilgili üç kuram bulunmaktadır

1- Bruggeli asilzade ailesi “van der Beurse” adının 16. yüzyılda Latince Bursa (post, deriden çuval manasında) kavramıyla beraber “Beurs” kelimesine dönüşmesi. “Beurs” kelimesi pek çok dile geçmiştir. bourse, Börse, borsa, birsja gibi...

2- Aşağı Almanya/Hollanda (günümüz Belçikası) şehri Brugge’nin adının kısmen değişmesi.

3- Evlerinde İtalyan tüccarların düzenli olarak iş seminerleri için toplandığı Bruggeli asilzade aile “de Beurse” asından türemiş olması.

İlk borsa 1531’de Anvers’te kurulmuştur. Dünyanın ilk borsa binası 1613’te Amsterdam’da açılmışdı.




0 yorum :