Borsaya Nasıl Girilir ?

30 Aralık 2013 Pazartesi


Menkul kıymetlerin resmi ortamlarda el değiştirmesini sağlayan borsalar,
hisse senetleri ile beraber anılmaktadır. Borsanın tanımı içersinde geçen piyasa sözcüğü de ticari malların alım – satım işlemlerinin gerçekleştirildiği alan olmalarından dolayıdır. Borsanın tanımı yapacak olursak ; ticarete konu olan malların ve ticari evrakların alım – satım işlemlerinin seyrettiği kurumsal piyasalardır. Borsaların kendilerine özgü kuralları ve özellikleri bulunur. Ekonomiye çok büyük faydaları bulunur ve bu sebeplerden dolayı da kurumsal kimliğe sahiplerdir.

Borsalar tarihi açıdan da en eski para piyasası olma özelliği vardır. Deniz ticaretinin yaygınlaşmaya başlaması ile liman kenti olan ülkelerde ilk borsalar meydana gelmeye başlamıştır. İlk olarak emtia adı verilen tarım ürünleri, değerli madenlerin alım satım işlemlerinin yapılması pazar ve panayırlardan borsacılığın başlamasından kaynaklanır. Hisse senetleri benzeri ticari evraklarla birlikte anılmasının sebebi ise ticaretin yaygınlaşmaya başlaması ile borsaların tam manasıyla kazanmaya başlamasıdır.

Ufak birikimlerin değerlendirilmesi için bankalara nazaran iyi fırsatlar sağlayan borsa piyasasında para kazanabilmek için bilgi ve deneyime ihtiyaç duyulur. Günümüzde internet kullanımının da yaygınlaşması ile borsalar hakkında detaylı ve eşsiz bilgilerin elde edilebileceği pek çok rehber meydana çıkmıştır. Aynı anda borsa işlemlerinin de internetten yardımıyla yapılmaya başlaması da zaman kaybı ve borsa seans salonlarının karmaşasından yatırımcıları kurtarmıştır. İnternet bağlantılı bir bilgisayar sayesinde borsa seans saatleri içersinde kolayca yatırım yapma imkanı sunulmaktadır.

Borsalar ufak birikimlerin çoğaltılması açısında yatırımcılara iyi bankalara göre çok daha iyi  fırsatlar sunmaktadır. Tasarruf sahipleri ile orta ve uzun vadeli fon isteyen kuruluşlar arasında iletişim kurulmasını, sermaye mobilizasyonun da araçların ortadan yok olması ve fonksiyonların azalmasına sağlarlar. Ufak birikimlerin doğrudan yada dolaylı olarak çabukça yatırımlara aktarılmasını sağlar. Yatırımcıların borsalarda birikimlerini değerlendirmek dışında şayet şirketleri var ise şirketlerinin hisse senetlerinin el değiştirmesini sağlarlar. Bunun sebebi borsaların şirketlere öz kaynak sağlamasından kaynaklıdır. Borsalar bu şekilde iktisadi kalkınmanın çabuklaşmasını ve sağlıklı finansman kaynaklarına erişilmesine olanak sağlarlar.

Borsa Türleri Nelerdir ? Başlıklı makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

1 yorum :

Adsız dedi ki...

Kucuk yatirimci olarak borsaya nasil girilir diyerek arastirma yapiyorum. Surukleyici bir yazi olmus bi nefeste okudum. Firsat buldukca ziyaret edip bilgi almak icin adres cubuguna kaydettim sitenizi. Basarilar dilerim...